Rektal Kanama

Rektal kanama, parlak kırmızı renkte kanın sade yada dışkıyla karışık olarak gelmesidir. Bu yaşlı nüfusta sık karşılaşılan bir durumdur.

Nasıl Oluşur?
Bir çok sebepleri vardır. En sık karşılaşılan 2 sebebi anal fissürler ve hemorroidlerdir. Bu problemlerin ikisi de kabızlıkla gelişebilir;

Anal fissürler, makat bölgesindeki ince mukoza yırtıklarıdır, genellikle boyları 1 cm den ufaktır. Anüs, dışkının çıktığı barsak ağzıdır. Sertleşmiş dışkı, sıklıkla anüsten geçerken mukozada yırtığa sebep olur. Bu aynı zamanda uzamış ishallerde de görülebilir.
Hemorroidler, anüs yada rektumda bulunan genişlemiş kirli kan damarlarıdır. Bunlar external (dış; anüsün dışında görülebilen) yada internal (iç; anüsün içinde) olabilirler ve özel aletlerle (endoskoplarla) görülebilir.
Barsaklardaki divertiküller, rektal kanamanın orta yada ileri yaşlı nüfusta görülen oldukça nadir sebeplerinden birisidir. Divertiküller barsağın zayıf noktalarından karın duvarına doğru olan parmak şeklindeki uzantılarıdır, bunlar içinde yaralar yada enfeksiyon gelişirse kanamalar olabilir.

Rektal kananın diğer nadir sebeplerinden;
Barsaklardaki enfeksiyonlar, bu durumda hastada 1-3 gün kadar süren kanlı ishal olur ve geçer.
Kalın barsak yada rektum kanseri
Üst sindirim sisteminden kanama. Bu durumda olursa, kanama ağır ve tıbbi aciliyet taşır.

Bulguları Nelerdir?
İlk bulgu tuvaletle beraber, tuvalet kağıdında yada klosetde kan görülmesidir. Dışkılama sırasında ağrı olabilir yada olmayabilir. Eğer dış hemorroidler varsa tuvalete oturulduğunda ağrı olabilir.

Divertiküller varsa, ataklar şeklinde karın ağrıları olabilir. Eğer divertiküller infekte olursa ateş üşüme titreme şikayetleri de karın ağrıları ile birlikte olabilir.

Kolon kanserinden olan rektal kanamada ayrıca kabızlık ve ishal dönemleri, karın ağrısı, kilo kaybı, yorgunluk ve iştah kaybı şikayetleri de olur. Barsak içine kanama olmasına rağmen siz bunu göremeyebilirsiniz ve bunu saptamak için özel testler gerekebilir.

Nasıl Tanı Konur?
Doktorunuz size şikayetleriniz hakkında sorular soracak, sonrada muayene edecektir. Anal fissürler, hemorroidler ve rektal kitleler için makattan muayene olacaksınız. Bir dışkı örneği (gaita) gizli kan testi için istenecektir. Kolonoskopik inceleme kolon kanseri, divertiküller, ve diğer rektal kanama yapan sebepleri saptamak için en ideal inceleme metodudur. Bu işlemde makattan ışıklı, fleksibl (bükülebilen) ucunda kamerası ve aydınlatması olan bir tüp makattan içeriye sokularak barsağın içi gözlenerek yapılır. Bu 20-45 dakika kadar süren işlemdir, işlem sırasında gerekli yerlerden ince, küçük uygun doku örnekleri alınarak tetkike gönderilir.

Nasıl Tedavi Edilir?
Rektal kanamanın tedavisi sebebine göre olur. Fissür ve hemorroid gibi basit problemler varsa doktorunuzun size vereceği ilaçların yanında diyetteki lifi arttırmak, taze sebze ve meyveler yemek bol miktarda su içmek gibi önlemlerle kabızlık giderilmeye çalışılır. Doktorunuz size diğer kanama sebeplerini ve tedavi yollarını anlatacaktır.

Kendimiz Nasıl Koruyabilirim?
Rektal kanamanız varsa, doktorunuzun bunun önemli bir sorun olup olmadığını anlamasını bekleyin.
Doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin.
Şikayetleriniz artarsa doktorunuza mutlaka bildirin.
Rektal Kanamayı Nasıl Önlerim?
Barsağınızı mümkün olduğu kadar sağlıklı tutmaya çalışın. Sağlıklı besinler ve tahıllarla yüksek lifli diyet, taze sebze ve meyvalar yiyip bol miktarda sulu gıdalar yiyin, düzenli egzersiz yaparak barsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayın. Bunlar hemorroidleri, fissürleri, divertikülleri ve kolon kanserini engeller.
 
6071